“Ülkemizi yeni kuşak teknolojilerde dünyaya istikamet veren bir pozisyona getiriyoruz” « Belediyelerden Haberler

27 Nisan 2024 - 15:09
DOLAR
EURO
G.ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN

“Ülkemizi yeni kuşak teknolojilerde dünyaya istikamet veren bir pozisyona getiriyoruz”

Türk Telekom, dünyanın önde gelen teknoloji etkinliklerinden biri olan GSMA Taşınabilir Dünya Kongresi’nde, değerli proje ve iş birliklerini duyuruyor.

“Ülkemizi yeni kuşak teknolojilerde dünyaya istikamet veren bir pozisyona getiriyoruz”
Son Güncelleme :

27 Şubat 2024 - 16:06

Türk Telekom, dünyanın önde gelen teknoloji etkinliklerinden biri olan GSMA Taşınabilir Dünya Kongresi’nde, kıymetli proje ve iş birliklerini duyuruyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, kongre kapsamında yaptığı açıklamada, ulusal teknolojileriyle dışa bağımsız ve teknoloji ihraç eden bir Türkiye için durmaksızın çalıştıklarını söz ederek, “Ülkemizin en yüksek teknoloji yatırımlarını gerçekleştiriyor ve dijital dönüşümün öncülüğünü üstleniyoruz. Türkiye’de 5G ve yeni jenerasyon teknolojilerin verimli çalışmasına imkan sağlayacak fiber altyapı sürecini başarılı bir strateji ve emin adımlarla yürütürken, teknolojimizle, Türk mühendislerimizin çalışmalarıyla yenilikçi fikirleri destekleyerek global sonları kaldırarak dünyaya açılıyoruz” dedi.

Dijitalleşmeyi sağlayan kilometre taşlarını oluşturmaya devam ettiklerini belirten Önal, “Türkiye’de başarılı olmuş ne kadar öncü çalışma varsa orada Türk Telekom vardır. Her vakit olduğu üzere bugün de ulusal sorumluluk şuuruyla dijital dönüşümde liderliği üstleniyor, yerli iş birlikleri ve alanında güçlü küresel firmalarla ortak çalışmalar gerçekleştirerek bölgemizin teknoloji sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Yerli ekosistemi her vakit odağımızda tutarak Türk mühendislerin de içinde bulunduğu çalışmaların katkısıyla, ülkemizin teknoloji üreten ve ihraç eden ülke olma vizyonuna liderlik ediyoruz. Küme şirketimiz Argela ve onun Amerika’daki iştiraki Netsia’nın 5G ve fiber alanlarındaki kazanımları, Türk Telekom Ventures’ın yerli girişimlerimizi global oyuncular ortasına katan rolü ile ülkemizi yeni jenerasyon teknolojilerde dünyaya taraf veren bir pozisyona getirmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen GSMA Taşınabilir Dünya Kongresi kapsamında gazetecilerle bir ortaya geldi. Türk Telekom’un irtibat ve teknoloji alanındaki yüksek bilgi birikimi ile Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmeye devam ettiğini belirten Önal, “Tarih bize bir yatırım misyonu yüklüyor. Bu misyonla ülkemizin dijitalleşmesi için 2005’ten bu yana 20 milyar dolarlık yatırım yaptık. Türkiye’yi geleceğe taşımak için 2023’te de yatırımlarımıza orta vermeden devam ettik. Dijitalleşmenin ön şartlarından biri olan fiberleşme sürecini başarılı bir strateji ile emin adımlarla yürüterek, 2023 yılının sonunda 32,2 milyon haneyi kapsayan fiber altyapımızın uzunluğunu 437 bin km’ye çıkardık. Bağımsız araştırma şirketi Nielsen IQ’nun ‘Reklam ve Marka Sıhhati Araştırması’na nazaran ‘Sadık Müşteri Yaratma’ oranında, 2023 yılında rakiplerimizi geride bırakarak önder olduk. Ülkemizdeki kullanıcılarımıza en uygun hizmeti sunarken Türkiye Yüzyılı’nda hedefimiz; teknoloji birikimimizi yerli ekosisteme aktararak bölgemizin teknoloji sağlayıcısı olmak ve Türkiye’yi yeni kuşak teknolojilerde dünyaya taraf veren bir pozisyona taşımak” dedi.

“5G’de dışa bağımlılığı azaltacak her cins çalışma ulusal görevimiz”

Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak yerli ekosistemi oluşturmak için çalışmalarını ağır biçimde sürdürdüklerini söz eden Önal, “Türk Telekom olarak yenilikçi teknolojilerin öncüsüyüz, 5G’ye en hazır operatör olarak bu alanda birçok unsur imza attık. Gayemiz 5G’ye olabildiğince yerli ögelere geçmek. Bu motivasyonla birçok yerli firma ile iş birlikleri yaparken, 5G denemelerimiz ile ülkemizi geleceğe taşıyan pek çok proje ve çalışmanın öncüsü olduk. Halka açık birinci ferdi 5G tecrübesini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızın öncülüğünde, İstanbul Havalimanı’nda başlattık. Kırdığımız 5G sürat rekorlarının yanı sıra ülkemizin birinci akıllı fabrika uygulaması, birinci özel endüstriyel taşınabilir şebeke, birinci canlı 5G maç yayını, 5G dayanaklı birinci çevrim içi uzaktan ameliyat ve tarımda birinci akıllı traktör kullanımı üzere çok sayıda yenilikçi projeye imza attık” diye konuştu.

“Sürdürülebilir yerli ekosistemin geliştirilmesi için çalışıyoruz”

Önal, Türkiye’yi teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke pozisyonuna taşımanın Türkiye Yüzyılı’nda en kıymetli maksatlarından biri olduğunun altını çizerek, “Global iş birlikleri ile bulunduğumuz bölgenin teknoloji taşıyıcısı olmak ve global sonları kaldırıp dünyaya açılmak bizim ekosistemimizin kıymetli odak noktaları. Daha pahalısı ise bunu yerli gücümüzle yapabilmek. Küme şirketimiz Argela ve onun Amerika’daki iştiraki Netsia’nın katkılarıyla yenilikçi vizyonumuzu destekleyen teknolojilerimizi inovasyonun kalbinin attığı Silikon Vadisi üzerinden global iş birliklerimizle dünyaya kazandırıyoruz. Geliştirdiğimiz bu teknolojileri ürünleştirmek ismine, dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight ile değerli mutabakatlarımız bulunuyor. Open RAN tahlillerimiz, RIC ve SEBA üzere eserlerimiz dünyanın dört bir yanında kullanılırken, Netsia’nın 5G alanında geliştirdiği senkronizasyon eserimiz ticarileşti. Argela ve Netsia’nın; 5G ve fiber alanları dahil 68 adet memleketler arası patenti bulunuyor. Bu çalışmalardan aldığımız motivasyonla, bilgi ve irtibat teknolojileri alanında sürdürülebilir yerli ekosistemin geliştirilmesi için ürün ve projeler geliştirmeye odaklanıyoruz” tabirlerinde bulundu.

“Girişimlerimizin memleketler arası boyutta ölçeklenmesi için çalışıyoruz”

Ekonomik gelişimde kaldıraç rolü gören girişimcilik alanına büyük değer verdiklerini belirten Önal, “Teknoloji yarışında ülkemizi kelam sahibi bir pozisyona getirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürürken, Kurumsal Teşebbüs Sermayesi şirketimiz Türk Telekom Ventures ve kurumsal teşebbüs hızlandırma programımız PİLOT ile çok daha fazla teşebbüse dayanak olarak ülkemizden yeni unicorn’lar çıkarmayı hedefliyoruz. PİLOT ile bugüne kadar 111 teşebbüse toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit takviyesi sağladık. Bunlardan 52’si yurt içi ve yurt dışından toplam meblağı 35 milyon doları aşan yatırım alarak proje ve fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.