ATAKSAR Arama Kurtarma Özel Röportaj’ı « Belediyelerden Haberler

27 Nisan 2024 - 20:13
DOLAR
EURO
G.ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN

ATAKSAR Arama Kurtarma Özel Röportaj’ı

ATAKSAR Arama Kurtarma Özel Röportaj’ı
Son Güncelleme :

21 Kasım 2023 - 12:32

ATAKSAR Uluslararası arama kurtarma olarak, ülkemizde oluşabilecek doğal afetlerle mücadele edebilmek için tamamı gönüllülerden oluşan bir arama kurtarma ekibidir. Deprem sonrası arama kurtarma, dağ arama kurtarma ve su altı arama kurtarma faaliyetlerini yürütmekteyiz.

  • Herhangi bir deprem, afet ve olayda çalışmalarınızı nasıl yürütüyorsunuz?

Herhangi bir afet durumunda afetin büyüklüğüne bağlı olarak ve AFAD tarafından destek duyulması halinde en kısa sürede afet bölgesine intikal etmekteyiz.

Afet bölgesinde sırasıyla; 2 lojistik personeli, 8 arama ekibi, 2 tim şeklinde olmak üzere 12 kurtarma ekibi ve 2 sağlıkçı ekibimiz ile afet bölgesinde AFAD’ın bize belirlemiş olduğu lokasyonda arama ve kurtarma çalışmalarımızı başlatmaktayız.

  • Çalışmalarınızı yürütürken destek aldığınız kurumlar var mı? Nasıl destekler alıyorsunuz?

Herhangi bir kurumdan maddi bir destek almamaktayız. Fakat afet bölgelerinde AFAD tarafından konaklama, Kızılay tarafından da gıda ihtiyaçlarımız karşılanmaktadır. Bunun haricinde ekipmanlarımız ve yol masraflarımız tamamen bizler ve hayırseverler tarafından karşılanmaktadır. Öncesinde de belirttiğim gibi ekibimiz tamamen gönüllülerden oluşmaktadır.

  • Türkiye’de arama kurtarma ve sivil savunma alanında yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda eksiklikler var mı?

Üzülerek belirtmek isterim ki, ülkemizde maalesef arama kurtarma ve sivil savunma alanında verilen eğitimler ve çalışmalar yetersiz. Bunun için çok fazla sayıda gerçeğini aratmayacak şekilde tatbikatlar yapılması gerekiyor. Çünkü afetin nerede ve ne zaman, nasıl gerçekleşeceği belli değil. ATAKSAR olarak düşüncemiz, bu tür eğitimlerin ve tatbikatların ilköğretim ve ortaöğretimde zorunlu olarak yapılması gerekmektedir. Eğer bu eğitim zorunlu tutulursa ülkemizde afet bilinci daha yüksek insanlar olur. Ve bu insanlar, olası bir afette nasıl ve ne şekilde hareket edeceğini iyi bilir. Bu da afetlerden can kayıplarının en aza inmesini sağlar. Buna bir örnek verecek olursam, Maraş depreminde bölgeye gittiğimizde maalesef insanlarımız enkaz üzerinde bilinçsiz bir şekilde hareket ediyordu. Hatta şöyle bir şeye şahit olduk; bacağı kırılmış ve bel tarafında ağır bir yarası olan kişiye bilinçsiz bir şekilde tabiri caizse, karga tulumba enkazdan çıkarttıklarına tanıklık ettik. Bu çıkan insanın yapacağı bir şey varsa bile, sırf bilinçsizce hareket eden vatandaşlar tarafından maalesef hayatının geri kalanını engeli bir birey olarak devam etmesine neden olacaktır.

Eksiklikler olarak söyleyebileceğimiz, afet bölgelerinden gözlemlerimize dayanarak büyük bir koordinasyon, personel ve malzeme eksiklikleri olduğudur.

  • AFAD ile ortak çalışmalar yürütüyor musunuz?

Evet, afet bölgelerinde sorumluk ve yetkiyi tamamıyla AFAD yönetmektedir. Buna bağlı olarak emirce çalışma alanlarımızı bize AFAD söylemektedir.

  • 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası, ATAKSAR operasyon ekiplerinin Kahramanmaraş ve Hatay’da çalışmalarına devam ettiğini görüyoruz. O bölgedeki son durum nedir? Ne gibi yardımlar yapılıyor?

6 Şubat Maraş depremi sonrası bölgede biz yaklaşık 45 gün boyunca çalışmalarımızı yürüttük. Tabi bunun en kritik olan süresi ilk 7 gündü ve bu süre zarfında ulaşabildiğimiz canlıları kurtardık. Sonrasında arama ve kurtarma fakültelerimiz devam ederken, diğer yandan da iyileştirme çalışmalarına destek verdik. Bunlar nelerdir diye soracak olursanız; çadır kurulumu, gıda dağıtımı, eşya dağıtımı ve çocuklar için psiko destek faaliyetlerde bulunduk. Buradan sizler vasıtasıyla, vefat eden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet geride kalan kederli ailelerine başsağlığı dileriz. Umarız bir daha böyle büyük afetler yaşamayız.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.