Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben: “Aktif büyüklüğümüz 315,3 milyar TL oldu” « Belediyelerden Haberler

12 Mayıs 2024 - 17:54
DOLAR
EURO
G.ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN

Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben: “Aktif büyüklüğümüz 315,3 milyar TL oldu”

Vakıf Katılım’ın 2023 yılı finansal sonuçlarını paylaşmak ve 2024 yılı amaçlarını aktarmak gayesiyle düzenlenen basın toplantısında, Aralık 2023 prestijiyle faal büyüklüklerinin bir evvelki yıla kıyasla yüzde 67,62 artarak 315,3 milyar TL’ye ulaştığını, toplanan fon hacminin de %83,41 artışla 254,2 milyar TL’ye yükseldiğini aktaran Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, gerçek dala nakdi ve gayri nakdi toplamda 260,4 milyar TL fon kullandırdıklarını tabir etti.

Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben: “Aktif büyüklüğümüz 315,3 milyar TL oldu”
Son Güncelleme :

27 Şubat 2024 - 14:18

Vakıf Katılım’ın 2023 yılı finansal sonuçlarını paylaşmak ve 2024 yılı amaçlarını aktarmak emeliyle düzenlenen basın toplantısında, Aralık 2023 prestijiyle faal büyüklüklerinin bir evvelki yıla kıyasla yüzde 67,62 artarak 315,3 milyar TL’ye ulaştığını, toplanan fon hacminin de %83,41 artışla 254,2 milyar TL’ye yükseldiğini aktaran Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, gerçek bölüme nakdi ve gayri nakdi toplamda 260,4 milyar TL fon kullandırdıklarını tabir etti. Önümüzdeki dönem çalışmalarına da değinen Akben, “2024 yılında etkin büyüklüğümüzü 506 milyar TL’ye, nakdi ve gayri nakdi finansman toplamını 400 milyar TL’ye, toplanan fonlarımızı da yaklaşık 392 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Kurulduğu günden bu yana sahip olduğu kaynaklarla ülke iktisadının daha da güçlenmesi için faaliyetlerine devam eden Vakıf Katılım’ın 2023 yılı finansal sonuçları ve 2024 maksatları ile iştirak bankacılığı dalının ele alındığı basın toplantısı 27 Şubat Salı günü Vakıf iştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti.

Mehmet Ali Akben: “Katılım bankaları %71,5’lik büyüme kaydetmiştir”

Türkiye’de iştirak finans pazar hissesinin her geçen yıl arttığını ve dalın coğrafik olarak yayılmaya devam ettiğini lisana getiren Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, “Sektörümüz geçmişte olduğu üzere 2023 yılında de kaynaklarını gerçek dalın kullanımına sunmuş, katma pahalı üretim ve ekonomik dinamizmi merkeze alarak, Türkiye İktisat Modelini desteklemeye devam etmiştir. Türkiye İştirak Bankaları Birliği’nin Aralık 2023 bilgilerine nazaran bugün, 9 iştirak bankası toplam 1.455 şube ve yaklaşık 20.000 çalışanla hizmet sunmaktadır. Bankacılık bölümünün 2023 Aralık prestijiyle toplam nakdi finansman hacmi %54,7 seviyesinde büyürken; iştirak bankalarında bu oran %63,7 düzeyinde gerçekleşmiştir. Tekrar toplanan fonlarda aralık ayı prestijiyle bankacılık kesimi %69 seviyesinde büyürken, iştirak bankaları yılbaşına kıyasla %71,5’lik büyüme kaydetmiştir.” tabirlerine yer verdi.

“Toplam faal büyüklüğümüzü yüzde 67,62 artırarak 315,3 milyar TL’ye ulaştırdık”

Vakıf Katılım’ın Aralık 2023 prestijiyle iştirak bankacılığı bölümü içindeki nakdi finansman pazar hissesinin %17,51, özkaynak pazar hissesinin ise %20,29 formunda gerçekleştiğini söyleyen Akben, şunları aktardı: “Toplam faal büyüklüğümüzü bir evvelki yıla kıyasla % 67,62 artırarak 315,3 milyar TL’ye ulaştırdık. Bu periyotta, toplanan fon hacmini de yüzde 83,41 artışla 254,2 milyar TL’ye yükselttik. Yeniden geçtiğimiz yıl, güçlü fonlama kaynaklarımız ve öz kaynaklarımızla reel kesime takviyemizi artırarak nakdi ve gayri nakdi toplamda 260,4 milyar TL fon kullandırdık.”  

“KOBİ kredilerinin hissesini 2023 sonu prestijiyle %42.7 düzeyine yükselttik”

Bütün kaynaklarını gerçek kesimin gelişimi ve büyümesi için yönlendirdiklerini belirten Akben konuşmasını, ‘’Kullandırdığımız krediler içinde KOBİ kredilerinin hissesi 2023 sonu prestijiyle %42.7 düzeyine yükseldi. Sunduğumuz nakdi ve gayri nakdi takviyesi de 2023’de bir evvelki yıla oranla %72.1 artırarak 100 milyar TL’ye ulaştırdık.” halinde sürdürdü.

Yenilenebilir ve sürdürülebilir finansmanlar konusunda da değerli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Akben sözlerine, “Bu kapsamda yaklaşık 2 milyar TL’si 2023 yılında olmak üzere toplamda 5.2 milyar TL meblağında finansman takviyesi sunduk. Ayrıyeten tekrar sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında; hayallerini gerçekleştirmek isteyen bayan teşebbüsçüler ve hakim ortağı bayan olan işletmelerimize takviyemizi sürdürerek 4.1 milyar TL’si nakdi, 1.5 milyar TL’si gayri nakdi olmak üzere yaklaşık 5.6 milyar TL finansman sağladık.” formunda devam etti.

İşlemlerin yaklaşık yüzde 94’ü dijital kanallar aracılığıyla yapılıyor

Büyüme stratejisinin temelini dijital kanalların güçlendirilmesi üzerine inşa eden bir kurum olduklarının altını çizen Akben, “Müşterilerimizin muhtaçlıklarını şubelerimizin yanı sıra dijital kanallarımız aracılığıyla da karşılamalarını epeyce önemsiyoruz. Hükmî bireyler için uzaktan müşteri edinimi sürecini başlatan birinci finans kurumuyuz ve 2023 yılında dijital kanallardan kazandığımız müşteri sayımızın bir evvelki yıla nazaran 5 kat artış gösterdiğini bilhassa belirtmek isterim. Bugün geldiğimiz noktada ise süreçlerin yaklaşık yüzde 94’ü dijital kanallar aracılığıyla yapılıyor.” dedi.

“Hatay Envanter Kitabı, yıkılan yapıtların tekrar inşasında referans kaynak niteliğinde”

Kuruldukları günden bu yana toplumun yalnızca ekonomik manada değil kültürel manada da kalkınmasına büyük değer verdiklerini belirten Vakıf İştirak Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, “Kurumsal vatandaş kimliğimiz doğrultusunda Vakıf Yapıtları Envanter Projesi isimli çok özel bir projeyi hayata geçirdik. 2022 yılında başladığımız projemizin birinci durağı Hatay oldu. Kentteki 117 Vakıf yapıtını 3 ay süren bir çalışmayla 2.600 karede fotoğrafladık ve bunu çok değerli bir referans kitap haline getirdik. Hatay’ı fotoğraf karelerine taşıdığımız o günlerin akabinde ne yazık ki hepimizi büyük acılara sevk eden bir sarsıntı felaketi yaşadık. Sarsıntı, sizlerin de bildiği üzere fotoğrafladığımız yapıtların birçoklarını ya yıktı ya da büyük hasara uğrattı. Dolayısıyla bu kitap çalışması bizler için artık Vakıf yapıtlarının tespit edilmesi gayesinin ötesinde, geçmişle ortamızda bağ kuran çok değerli bir köprü niteliğinde. Bu manada çalışmamızın, yapıtların onarım çalışmasında kurum ve kuruluşlara kılavuzluk edecek nitelikte olduğunu düşünüyorum. Projemize artık de Konya ile devam ediyoruz. Yakında bu çalışmamızı da kesin haline getireceğiz.” tabirlerini kullandı.

2024’te 506 milyar TL faal büyüklük hedefi

Düzenlenen toplantıda Vakıf Katılım’ın 2024 yılı gayelerini de ele alan Akben, “Bu yıl, etkin büyüklüğümüzü 506 milyar TL’ye, nakdi ve gayri nakdi finansman toplamını 400 milyar TL’ye, toplanan fonlarımızı da yaklaşık 392 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Kaynaklarımızı reel kesimin finansmana erişmesi için kullanmayı sürdürecek; üretim, istihdam ve ihracat temelli yatırımlara ve projelere kanalize olmaya devam edeceğiz.

Diğer yandan sürdürülebilir finans eserleri sunma, yeşil yatırımı teşvik etme ve operasyonlarımızı sürdürülebilirlik perspektifiyle yine tasarlama konularında kapsamlı aksiyonlar alacağız.” halinde konuştu.

“KOBİ’lerimize nakdi ve gayri nakdi toplam 177 milyar TL takviye sunacağız”

Vakıf Katılım’ın hukukî müşteri amaç kitlesinin ana odakları ortasında yer alan KOBİ’ler için çalışmalarına büyük bir süratle devam edeceklerini belirten Akben, “Hem mevcut KOBİ müşterilerimizle olan hacmi büyütecek hem de yenilikçi eserlerle KOBİ müşterileri sayımızı artıracağız. Bu yıl KOBİ’lerimize nakdi ve gayri nakdi toplam 177 milyar TL takviye sunmayı hedefliyoruz.” dedi.

“Şube sayımızı da 210’a çıkaracağız”

2024 yılında da datayı merkeze alan dijital odaklı iş yapış kültürünü daha da arttırarak, yapay zeka ve robotik süreç uygulamalarına tartı vereceklerini söz eden Akben şunları söyledi: “Dijitalleşme amaçlarımızı daha ileri düzeylere taşıyabilmek ismine belirlediğimiz; ‘Dijital Olgunluk’ düzeyimizi 2024 yılında, daha da yükseltecek, gelişen teknolojiye uygun bir halde müşterilerimizin beklentilerine en tesirli ve süratli halde cevap vermeyi sürdüreceğiz. Eser geliştirmelerimizin yanı sıra, web kanallarımıza entegre edilen yeni dayanak noktalarıyla müşteri temas noktalarını artırarak, müşteri memnuniyetini azamî seviyede tutma çalışmalarımızı da devam ettireceğiz.

Müşterilerimizle temasta olduğumuz tüm dijital kanallardaki yetkinliklerimizi artırmamızın yanı sıra şubeleşmeye ve coğrafik kapsama alanımızı genişletmeyi sürdürerek mevcuttaki 196 şube sayımızı da yılsonuna kadar 210’a çıkarmak planlarımız ortasında.

Her vakit olduğu üzere önümüzdeki periyotta de hedeflediğimiz tüm kalemlerde başarılı sonuçlar alacağımıza, hem bölümümüzün hem de ülke ekonomimizin gelişimi için değerli faaliyetler ortaya koyacağımıza yürekten inanıyorum.”

EN ÇOK KAZANANLAR


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/belediyelerdenhaberler.com/httpdocs/wp-content/themes/haberv2/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 15

EN ÇOK KAYBEDENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/belediyelerdenhaberler.com/httpdocs/wp-content/themes/haberv2/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 31

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/belediyelerdenhaberler.com/httpdocs/wp-content/themes/haberv2/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 49

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN